Opština Sjenica revidirala je svoj Lokalni antikokorupcijski plan uz stručnu podršku našeg tima. Prospector DOO angažovala je Transparentnost Srbija, kako bi u periodu februar – april 2019. godine pomogli opštini Sjenica da unapredi postojeći LAP zbog promena lokalnih okolnosti i potrebe da se ovaj dokument učini primenjivijim.

Povodom završetka javne rasprave o Nacrtu revidiranog Lokalnog antikorupcijskog plana, 7. maja 2019. godine održan je okrugli sto koji su organizovali opština Sjenica, USAID Projekat za odgovornu vlast i organizacija Transparentnost Srbija.

Na okruglom stolu govorio je član našeg tima Jovan Nicić, koji je tom prilikom ukazao da je LAP, pored toga što predstavlja preventivni antikorupcijski mehanizam, značajan i za uvođenje načela dobrog upravljanja i dobre uprave u rad organa i službi Opštine. Prema njegovim rečima, Nacrt revidiranog LAP sadrži 17 oblasti, u okviru kojih je definisano 34 cilja i 98 mera, od kojih svaka obuhvata po jednu ili više aktivnosti koje bi trebalo sprovesti u periodu od sredine 2019. do aprila 2022. godine. Kako je istakao, u odnosu na postojeći tekst, Nacrt revidiranog LAP opštine Sjenica sadrži 63 dodatne mere sa pratećim aktivnostima.

Nacrtom revidiranog LAP, pored ostalog, predviđeno je donošenje više od 50 opštih akata i propisa, uspostavljanje sedam javno dostupnih evidencija i registara podataka, kao i objavljivanje niza dokumenata na internet prezentaciji Opštine.

Nakon usvajanja ovog dokumenta u Skupštini opštine Sjenica, otpočeće proces izbora članova radnog tela koje će pratiti da li se mere i aktivnosti iz LAP sprovode na način i u rokovima koji su predviđeni ovim dokumentom. Predstavnici Prospector DOO će u okviru saradnje sa organizacijom Transparentnost Srbija  pružiti stručnu pomoć opštini Sjenica i ovom procesu.

Nacrt revidiranog Lokalnog antikorupcijskog plana opštine Sjenice možete pogledati ovde.Оставите одговор