U Poznanju je 4. jula 2019. održan Forum civilnog društva Samita Zapadnog Balkana, gde je na panelu posvećenom borbi protiv korupcije direktor Prospector DOO Jovan Nicić govorio o nivou isupnjenosti obaveza koje je Srbija preuzela u ovoj oblasti u okviru Berlinskog procesa.

Donošenje Zakona o lobiranju i novog Zakona o sprečavanju korupcije predstavljaju značajne rezultate u pravcu ispunjavanja ovih obaveza, ali je propuštena prilika da se novim pravilima dodatno doprinese rešavanju problema nedovoljne transparentnosti organa javne vlasti prilikom pripreme propisa i drugih akata, odnosno  sprečavanju zloupotreba vezanih za političku promociju javnih funkcionera („funkcionerska kampanja“), kumulacije funkcija. i sl, naglasio je Nicić.

Obaveze koje je Srbija preuzela u okviru Berlinskog procesa zasnovane su na već postojećim obavezama, definisanim u Akcionom planu za Poglavlje 23, preporukama Grupe država protiv korupcije (GRECO) i predlozima Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, nastalih u okviru pripreme Samita koji je održan u Lodonu 2018. godine, ali njima nisu obuhvaćena pitanja vezana za neke od značajnih oblasti koje se smatrataju posebno rizičnim za nastanak korupcije, poput javno-privatnog partnerstva, javnih nabavki, finansiranja političkih aktivnosti, i sl.

Pored pomenutog, Nicić se osvrnuo i na borbu protiv korupcije na lokalnom nivou u Srbiji, te predstavio napredak i izazove u procesu usvajanja lokalnih antikorupcijskih planova i formiranja lokalnih  tela koja su zadužena za praćenje sprovođenja mera i aktivnosti iz tih planova.  Istakao je da bi iskustva iz ovog procesa mogla poslužiti prilikom kreiranja konkretnih modela za jačanje saradnje civilnog društva i institucija u borbi protiv korupcije u zemljama Zapadnog Balkana.

Panel, koji je organizovala Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, bio je posvećen oceni napretka zemalja Zapadnog Balkana u pogledu ispunjavanja preuzetih obaveza u oblasti borbe protiv korupcije u okviru Berlinskog procesa, ulozi civilnog društva u borbi protiv korupcije u regionu, kao i jačanju saradnje civilnog društva i vlada u ovoj oblasti.

Više detalja o održanom panelu možete pronaći na  https://www.gov.pl/web/diplomacy/anti-corruption-as-a-first-condition-for-economic-growth i https://globalinitiative.net/anti-corruption-western-balkans/Оставите одговор